Au explodat preturile la energie electrica si gaze naturale!

0
728

Politicile excesive si necontrolate ale guvernării de dreapta, lipsa unei viziuni clare de negociere a contractelor de importuri de energie si gaze pe perioade lungi de timp, au facut ca prețurile la energie electrică si gaze sa explodeze.

Facturile la energie electrică au crescut considerabil în ultimele luni iar scumpirile par a nu se opri aici. Creșterea prețurilor vine în contextul liberalizării haotice a pieței energiei electrice.

O  cauză importantă o reprezintă  politicile publice neadecvate, de creştere a cererii de gaze naturale în contextul lipsei efective a resursei de gaze, şi de stimularea importurilor, precum şi schimbarea rutelor de gaze din Europa de Sud-Est, odată cu sistarea livrărilor din Ucraina în Sudul Europei şi, implicit, modificările aduse în acoperirea cu surse a determinat şi modificări importante în nivelul preţurilor gazelor importate în România.

Exportul gazelor naturale prin contracte pe termen mediu şi lung şi importul pe perioade scurte la preţuri SPOT – GRP a fost o măsură care a determinat creşterea importurilor de gaz, crescând prețul la consumatorul final.

Efectele acestor scumpiri constau în creşteri ale preţurilor la mărfuri cuprinse între 25% şi 140%, iar sărăcia energetică va creşte de la 17,5% la cca 42%. Astfel, conform datelor unui studiu AEI, românii se vor întoarce la nivelul de trai de acum 10 ani.

Proiectul de lege pentru consumatorii vulnerabili trebuie să primească sprijin  cât mai urgent și să treacă de votul parlamentului pentru a putea stopa aceste creșteri accelerate de prețuri .

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.