Misiunea astronauților Liu Boming, Tang Hongbo și Nie Haisheng, va dura trei luni, după ce s-au antrenat șase mii de ore pentru asta. Pe lângă ieșirile planificate în afara stației spațiale, membrii echipajului efectuează experimente, lucrări de întreținere și pregătesc stația pentru încă două module care vor fi trimise de pe Pământ anul viitor.
Lansarea primei misiuni chineze cu echipaj uman din ultimii cinci ani vine în momentul în care Partidului Comunist Chinez a marcat 100 de ani de la înființare printr-o masivă campanie de propagandă. Agenția spațială chineză are planificare în total 11 lansări până la sfârșitul anului viitor, între care încă trei misiuni cu echipaj uman.
China a început planificarea construcției propriei stații spațiale, după ce NASA a refuzat cooperarea acestei țări la Stația Spațială Internațională (ISS). A început asamblarea acesteia în 2020 și, la final, va avea o masă de până la 100 de tone, fiind cam de cinci ori mai mică decât ISS.
Președintele Xi Jinping a declarat că construcția primei stații spațiale din China deschide „noi orizonturi” în încercarea umanității de a explora spatiul.
Ei trebuie să stea între 6 şi 7 ore în spaţiu, în special pentru a instala o cameră panoramică în afara modulului Tianhe şi pentru a testa braţul mecanic care va fi folosit pentru a transfera viitoarele module ale staţiei.
Staţia Tiangong de pe orbita în jurul Pământului este programată pentru o durată de viaţă de cel puţin zece ani, până în 2031, iar China a declarat că este deschisă colaborării internaţionale la staţie.