„Avem o țară cu resurse și bani mulți. De ce nu reușim să ne dezvoltăm? Simplu. Pentru că banii publici sunt risipiți continuu, toată lumea se plânge și nimeni nu face nimic niciodată.
Statul nu reușește să colecteze veniturile la bugetul de stat deși cu toți putem vedea în jur oameni cărora pare să le meargă înfloritor deși oficial nu au nicio sursă de venit și nu plătesc taxe.
Suntem ultimii din Uniunea Europeană la capitolul încasări bugetare. Asta înseamnă mai puțini bani pentru pensii, sănătate și școală.
O altă cauză sunt cheltuielile netransparente din administrația publică, din companiile de stat sau alte entități publice cu bugete mari. Acestea își permit să risipească banul public fără niciun fel de responsabilitate, într-o lipsă totală de transparență.
Și nu in ultimul rând, pentru că se angajează continuu împrumuturi atât de către comunitățile locale, cât și de către guvern fără ca nimeni să știe dacă acestea sunt cu adevărat necesare și fără să se știe unde și pe ce se cheltuie banii pe care îi returnam noi toți.
PMP are soluții concrete pentru a opri risipa banilor publici:
1. Utilizarea inteligenței artificiale în colectarea taxelor și folosirea tinerilor IT-isti români în găsirea de soluții rapide. Prin această măsură putem ajunge în timp record de la coada clasamentului UE în topul celor mai eficiente țări în colectarea banilor.
2. Transparență totală în administrație. Toate contractele încheiate de instituțiile publice trebuie publicate pe site-ul instituțiilor. La fel ar trebui procedat și în cazul facturilor și acestea trebuie să fie publicate în timp real cu sume și cu servicii sau bunuri livrate. Cetățenii au dreptul să știe ce se întâmplă cu banii lor.
3. Filtru pentru împrumuturile publice. Orice împrumut care depășește 5% din bugetul unei instituții publice, primărie, consiliu județean sau altă entitate de stat să fie supus unui referendum la nivel local. Cetățenii sunt cei care achită aceste împrumuturi și ei trebuie să știe și să valideze prin vot orice angajament mai mare de 5% din bugetul unei comunități. Votul poate fi exercitat online, pentru a spori, totodată, încrederea în sistemele de vot electronice și pentru a face economii la bugetul public.
Aceste prime trei măsuri pot fi un vaccin foarte util împotriva risipei banilor publici și se pot aplica de îndată fără a angaja cheltuieli de bani în dulcele stil consacrat de guvernanții României din ultimii ani!” , spune senatorul PMP de Dolj Radu Preda.
Comandat de PMP Dolj, CMF 11200012