Radu Preda: Antidot la nepăsare! Episodul 2

0
1180

„A venit momentul să schimbăm foaia în Parlament. Să scuturăm din temelii rutina care a dus la plafonare și indiferență. Cum se numea acel film artistic despre eroism și sacrificiul de sine, ”300”? Un film despre o mână de oameni care își apără patria, indiferent de rezultatul previzibil. Poate nu este întâmplător că și noi dorim reducerea numărului de parlamentari tot la 300, și nu o dorim de azi, ci din 2009 ! Și nu printr-o răscoală sau o revoluție, ci simplu, firesc, în spiritul adevărului. Acum suntem 135 de senatori și 326 de deputați, iar Legea educației este doar un exemplu despre cum poate fi ciopârțită și răstălmăcită o lege care ar fi avut altă menire dacă era timp să fie bine alcătuită de la început. Vrem o lege a educației care să aibă menirea de a ne propulsa pe un loc de frunte în clasamentul internațional Times Higher Education 2020, unde ocupăm locurile 801+, cu 2 universități românești și locurile din intervalul 1000+, cu alte 7 universități. Cu atât ne lăudăm ? Cu faptul că am fost incluși în acest clasament ?
Explicația acestor locuri spre coada clasamentului constă în primul rând în subfinanțarea acută, în reducerea locurilor la studii doctorale, în politicile publice naționale dezastruoase, cu dovedirea unor plagiate de notorietate care ne-au adus o faimă îndoielnică și afectarea bunei noastre reputații la modul global, din vina unor vânători nu de ”zestre”, ci de distincții nemeritate.


Cercetarea este încă o ”cenușăreasă” a improvizației generale care atârnă greu în promisiunile de azi și de ieri, indiferent de partid și de culoarea lui politică. L-aș contrazice acum chiar și pe Gabriel Garcia Marquez cu al său umor inconfundabil : ”Eu nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Eu sunt inteligent.” Aș spune că acest efort constant și contraproductiv al aruncării în derizoriu a cercetării românești este un act colectiv de sinucidere politică, și numai inteligență nu demonstrează.
Ceea ce atrage atenția la programele de guvernare este întotdeuna lipsa de angajament asumat. În orice program de guvernare de până acum. Nu se vorbește despre cifre care sunt vitale în asigurarea ”oxigenului” necesar măcar continuării proiectelor de cercetare existente, cum ar fi Laserul de la Măgurele, Extreme Light Infrastracture, care ar asigura nu numai o platformă de inovare și dezvoltare pentru cercetătorii români și străini, cât și pentru potențialii investitori în activitățile de CDI.
Până nu vom avea un sistem de evaluare corectă, până nu se va trece de formalisme și toți ”actorii” să fie implicați în mod real în decizie, până când procesul de atribuire și absorbție a fondurilor nu va fi unul extrem de transparent, iar legislația și impozitarea să fie simplificate pentru a stimula tinerii să se lanseze în afaceri, vor fi drenați banii degeaba, fără niciun impact palpabil în economie.”, a declarat senatorul PMP de Dolj, Radu Preda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.