Horaţiu Mihai Lazăr, candidat Primăria Sadova: „Voi avea în vedere nevoile de bază ale oamenilor

0
349

 

La 50 de ani, Horaţiu Mihai Lazăr, funcţionar public în cadrul  Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, a decis să se implice activ în viaţa comunei natale, Sadova. Acesta va candida, din partea PSD, pentru funcţia de primar şi speră că oameni îi vor acorda încredere.

De aproximativ doi ani, Horaţiu Mihai Lazăr se implică activ în activitatea organizaţiei locale a PSD Sadova. A adus alături de el o echipă nouă, oameni care pot emite păreri pertinente despre cum trebuie acţionat în plan administrativ, spre binele cetăţenilor.
Până la realizarea unor proiecte grandioase, Horaţiu Mihai Lazăr crede că este important ca oamenilor să li se rezolve problemele mici, cotidiene.
Candidatul a dat un exemplu puctual. „La Sadova este nevoie de infrastructură de la zero, nu sunt străzi asfaltate, nu e canalizare. Dar până a realiza aceste lucruri este nevoie de rezolvarea problemelor banale. Oamenii sunt plecaţi în străinătate la muncă, au construit mult, case frumoase, cu etaj, au baie, dar până la realizarea canalizării este nevoie de soluţii rapide. Pot fi folosite fose ecologice comune, Primăria poate achiziţiona maşini de vidanjat. Sunt lucruri care se pot realiza într-un mandat de patru ani şi ar aduce satisfacţie oamenilor, care au baie, dar nu o pot folosi, pentru că nu au unde deversa apele menajere”, a spus Lazăr.

„Oamenii se tem să nu supere autorităţile, dar trebuie să fie invers”

Acesta a dat exemplul unui cetăţean care a solicitat, contracost, serviciile vidanjei de la Primărie, dar aceasta nu a venit: „De multe ori întâmpină o reticienţă, care vine din faptul că nu au comunicare bună cu Primăria. La ţară, primarul, preotul şi şi măcelarul sunt cei mai tari. Oameni se tem să nu supere autorităţile, dar eu le zic că trebuie să fie invers. S-au obişnuit cu problemele, le acceptă, fac haz de necaz. Cineva zicea că nu a venit vidanja de la Primărie nici cu bani, iar la vecinul a venit şi fără bani. Autoritatea locală trebuie să satisfacă necesităţile de zi cu zi ale oamenilor”.

Populaţia de etnie rromă din Sadova se plânge de lipsa de comunicare cu autorităţile locale, după cum spune candidatul PSD.

„Un procent însemnat din populaţie este de etnie rromă. Au şi ei aceleaşi probleme, dar acolo se acţionează ultima dată şi sunt nemulţumiţi. Dacă se strică internetul, acolo se rezolvă ultima dată, dacă se face curat în comună, ei sunt planificaţi ultimii. Nu acuz pe nimeni de rasism, dar trebuie ne ocupăm de problemele oamenilor, chiar dacă ei sunt poziţionaţi geografic la marginea comunei. Comunicarea Primăriei cu oamenii nu este eficientă, aceştia sunt timoraţi, nu pot ajunge direct la uşa primăriei cu problemele lor, se gândesc la cine să apeleze. Lipseşte transparenţa”.

Vrea o linie telefonică pentru cetăţenii din străinătate

Unul dintre planurile lui Lazăr pentru bunăstarea locuitorilor din Sadova este legat de înfiinţarea unei linii telefonice la Primărie pentru sesizările cetăţenilor comunei plecaţi în străinătate. „Au fost furturi, îmbolnăviri, decese. Oamenii au fost disperaţi, nu au ştiut pe cine să apeleze. Mulţi nu sunt familiarizaţi cu prevederi legale, proceduri. Chiar pe mine m-au apelat să-i îndrum unde să se adreseze, nu ştiau adrese de consulate. Ar trebui înfiinţarea unei linii telefonice la Primărie, 24 de ore din 24, să se ocupe un funcţionar doar de acest lucru, sesizările cetăţenilor plecaţi la muncă în străinătate. Îi putem ajuta, nu este foarte greu şi cred că vor aprecia”, a mai completat Horaţiu Mihai Lazăr.

„Este nevoie de internet wirelles”

Acesta vede ca o investiţie foarte necesară în comună o reţea de internet wireless. „Oamenii şi-ar dori wirelles în comună. Nu cred că costă mai mult de 10.000 de lei, asta în situaţia în care în bugetul Primăriei sunt foarte multe cheltuieli prevăzute şi nu satisfac nevoile cetăţenilor. Avem multe zone verzi, cu ornamente florale destul de scumpe. Florile sunt frumoase, dar florile care trebuie să crească pentru comună sunt copiii, mai ales că acum au tablete şi telefoane, au făcut ore online şi nu aveau internet”.

Nu promite lucruri nerealiste

În discuţiile cu oamenii, din această campanie, candidatul PSD nu promite lucruri nerealiste. „Nu îmi propun realizări de anvergură. Vor fi iniţiate ca şi proiecte, depinde de ce bani europeni vor fi, cum va fi constituit Consiliul Judeţean. Proiectele mari le expun doar parţial, le dau asigurări la lucuri realizabile din primul minut. S-au făcut doar de formă treburile, eu voi avea în vedere nevoile de bază ale oamenilor. Ştiu că la Sadova accesarea fondurilor nu prea a dat roade. Au fost accesate două fonduri guvernamentale care au şi nu prea au legătură cu activitatea UAT-ului, iar când se finalizează perioada, proiectul nu e sustenabil. Trebuie căutate proiecte care să nu fie ulterior o povară pentru Consiliul Local”, menţionează Lazăr.

Ce şi-a propus Horaţiu Mihai Lazăr

Oferta electorală a lui Horaţiu Lazăr cuprinde, printre altele: reabilitarea drumurilor, reînfiinţarea căminului cultural, spaţii destinate mamelor şi copiilor, reconstruirea terenului de fotbal, reabilitarea şcolilor, a grădiniţei, a postului de Poliţie, canalizare, gaze, construirea unei săli de sport, înfiinţarea telefonului cetăţeanului, modernizarea pieţei, înfiinţarea unui grup suplimentar de studiu pentru elevi, înlesnirea pregătirii copiilor defavorizaţi (tablete, calculator, laptop), înfiinţarea unei comisii specializate care să vină în sprijinul persoanelor vârstnice, acordarea de burse elevilor, servicii sociale de cazare pentru vârstnici, promovarea incluziunii sociale, înfiinţarea pieţei en-detail şi en-gross de fructe-legume, etc.

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de Ziarul de Sud S.R.L.,  CUI Mandatar financiar coordonator 21200019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.