Bănia se numără printre puținele orașe din țară care vor avea un Plan de Acțiune „Orașe Verzi“, document care urmează să fie elaborat până în toamna acestui an și să contureze strategia pentru dezvoltarea localității în acord cu cerințele de protecție a mediului.
Administrația PSD a municipiului Craiova a știut să fructifice o șansă importantă, aderând la Proiectul „Orașe Verzi“, derulat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, într-un moment în care alte primării din țară încă nu sesizaseră oportunitatea acestui program.
Obiectivul demersului constă în realizarea Planului de Acțiune „Orașe Verzi“ pentru Craiova, document care trasează o serie de linii directoare care vor asigura creșterea permanentă a calității vieții și a siguranței cetățenilor, în strânsă corelare cu măsuri concrete pentru protejarea mediului înconjurător.
Dezbaterile, întâlnirile de lucru și atelierele interactive organizate până în prezent, cu implicarea unei echipe de consultanți internaționali, au reunit la masa discuțiilor reprezentanți ai instituțiilor publice și ai societății civile, experți din sectorul public și privat, precum și grupuri de tineret.
Recomandări anticipate
Au fost definite, în acest mod, 12 obiective strategice, prin urmărirea cărora creșterea economică a Craiovei, dezvoltarea socială, îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate și educație pot fi asigurate respectându-se, în același timp, exigențele impuse de necesitatea de protejare a mediului. Multe dintre acestea sunt, de altfel, direcții în care administrația PSD a orașului acționează deja de mai mult timp.
Astfel, unul dintre obiectivele principale vizează crearea unui sistem de gestionare eficientă a deșeurilor, pentru maximizarea colectării și reciclării acestora, iar Craiova deja a punctat în mod semnificativ la acest capitol, dispunând deja de o stație de sortare și una de compostare, la Mofleni, și având în curs de implementare componenta privind amenajarea platformelor pentru containere îngropate.
De asemenea, investițiile susținute în revitalizarea zonelor verzi din oraș, începând cu cea mai întinsă dintre acestea, Parcul „Nicolae Romanescu“, și mergând până la grădinile din cartiere, răspund și ele unei cerințe din viitorul plan de acțiune: „îmbunătățirea accesului la spațiile verzi, astfel încât toți cetățenii să aibă acces la spațiu verde de calitate, la o distanță convenabilă față de locuință“.
Benzi speciale pentru autobuze
Un alt capitol consistent propune încurajarea utilizării transportului public, precum și a „transportului nemotorizat“, categorie care include deplasarea cu biciclete, trotinete și chiar mersul pe jos. Sunt grupate și aici recomandări în spiritul cărora Primăria Municipiului Craiova a acționat deja, precum modernizarea rețelei de tramvai din oraș și înnoirea parcului de autovehicule de transport public, cu accent pe folosirea autobuzelor electrice. Tot în cadrul acestui obiectiv strategic sunt prevăzute dezvoltarea pistelor pentru biciclete, crearea facilităților de parcare a acestora, dar și a unui sistem pentru închirierea lor, precum și amenajarea unor benzi de circulație dedicate autobuzelor, în zona centrală a orașului.
Obiective strategice pentru Bănie
Dezvoltarea tehnologiilor de tip „Smart City” pentru ușurarea adoptării și gestionării deciziilor
Îmbunătățirea peisajului stradal
Planificare urbană verde, care minimizează impactul asupra mediului
Încurajarea utilizării sporite a transportului public și a transportului nemotorizat
Încurajarea utilizării vehiculelor cu nivel scăzut de emisii
Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor
Reducerea emisiilor de carbon din oraș
Încurajarea practicilor industriale verzi
Îmbunătățirea eficienței alimentării cu apă potabilă în oraș
Încurajarea utilizării unei infrastructuri verzi pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și mediului
Crearea unui oraș rezistent la schimbările climatice
Construirea unui sistem de management eficient al deșeurilor, pentru maximizarea colectării și reciclării acestora.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de Ziarul de Sud S.R.L., CUI Mandatar financiar coordonator 21200019.